Aanbod

Home / Aanbod / Sluitingsritueel Closing the bones
Na de bevalling

Sluitingsritueel Closing the bones


Dit sluitingsritueel is terug te vinden in allerlei culturen: van Latijns-Amerika, tot Marokko of Rusland. 

In deze culturen worden kersverse mama’s prachtig omhuld, verzorgd en aangemoedigd om tijd te nemen (vaak 30-40 dagen) om te herstellen door middel van rust, lichaamswerk en speciale voeding. 

Vrouwen krijgen dan ook traditioneel dit sluitingsritueel – een of zelfs meerdere keren – de eerste weken na de bevalling aangeboden. Vaak gebeurt dit binnen een kring van andere vrouwen. 

Closing the Bones schenkt jou de kans als kersverse mama om de fase van zwangerschap en bevalling af te sluiten en de overgang te maken naar een nieuwe fase in je leven. Vroedvrouw Tamara heeft de lineage van de Ecuadoraanse vroedvrouw/doctoraat in filosofie en etnofarmacologie Rocio Alarcon gevolgd.

Negen maanden lang heb je ruimte gemaakt in je lichaam, hart en hoofd voor je groeiende baby. Tijdens de bevalling is er een intense openheid gecreëerd om je baby te baren. Nadien heb je ondersteuning nodig om al deze ervaringen te verwerken, te bundelen en te integreren om de basis te leggen voor je nieuwe rol als vrouw, moeder, partner, …. 

Dan kan dit sluitingsritueel je terug steun, stabiliteit en kracht laten ervaren in je eigen lichaam om je pad te bewandelen. 

Met Closing the Bones worden je botten en bindweefsels en andere aspecten in je leven als het ware uitgenodigd om terug hun vorm, functie en zingeving te voelen. 

Ook al wordt dit sluitingsritueel vaak als postpartumzorg toegepast, kan het ook diepe betekenis hebben tijdens andere levensfasen, zoals bij het plaatsgeven / verwerken van een miskraam of andere levensfasen die je graag wilt “sluiten” of afronden.

Ook komen mama’s die behoefte hebben aan gronding en diep kunnen zakken in je lichaam(swijsheid) na een intense periode van mentale inspanning of onrust. Misschien heb je het gevoel dat je energetisch een hele tijd erg open hebt gestaan, veel voor anderen hebt gezorgd en wil je nu terug jezelf komen? 

Misschien heb je afscheid moeten nemen van iets of iemand dierbaar en wil je hierbij stilstaan en heling hierrond ontvangen om weer verder te kunnen? 

Wat mag je verwachten van Closing the Bones? 

 Voorafgaand aan het ritueel en de massage bespreken we bij een warme thee je verwachtingen, behoeftes en voorkeuren. 

Als je postpartum komt, bespreken we kort je beleving van je bevalling en kraamperiode. Vervolgens ga je liggen op een zachte mat waar verschillende sjaals (rebozo’s) klaarliggen. Je hoofd en knieën worden lekker ondersteund door een kussen. 


Basis ceremonie twv 100 euro (1 u durend )

In een serene sfeer ontvang je eerst een rebozomassage van bekken en buik. Dit gebeurt op een ritmische manier, afgestemd op jouw lichaam.

Vervolgens krijg je een buikmassage met aandacht voor baarmoeder en bekken.

Als afsluiter omwikkelen we je voeten, benen, heupen, borstkas, schouders en hoofd met verschillende rebozo's waardoor je het gevoel van 'sluiten' kan ervaren. Nadien wordt je bedekt met een deken om je lekker warm te houden.

Er volgt een moment van rust en verdieping met tijd tot napraten nadien.

Deeper ceremonie twv 200 euro (2,5 tot 3 u durend)

In een serene sfeer ontvang je eerst een rebozomassage van voeten, benen, armen, bekken, borstkast, schouders, en hoofd. Dit vindt op een ritmische manier plaats, afgestemd op jouw lichaam en behoeftes. 

Vervolgens krijg je een massage van borstkas - armen - handen - buik met aandacht voor baarmoeder en bekken.  Als afsluiter omwikkelen we je voeten, benen, heupen, borstkas, schouders en hoofd met verschillende rebozo’s waardoor je het gevoel van “sluiten” mag ervaren. Nadien wordt je bedekt met een deken om je lekker warm te houden. 

Er volgt een moment van rust en verdieping. Nadien is er de kans om nog even na te praten over de ervaring of in stilte een warm kopje thee te drinken. 

Het sluitingsritueel kan bij jou thuis of bij mij te Koolskamp plaatsvinden. 

Stuur gerust een mail naar tamara@aesem.be om je wensen en verwachtingen door te geven.

Bijkomende info kan je terugvinden op de website www.closingthebonesmassage.com.

Gerelateerde blogs

Na de bevalling

Welkom Flo

04 april 2023

Hoe je een geboorte beleeft en de weg er naartoe doorloopt, dat is voor iedereen persoonlijk.

Lees meer
Na de bevalling

Jotte wordt geboren

22 januari 2023

Lees meer
Na de bevalling

Jules is 1 jaar

20 januari 2023

Lees meer