Aanbod

Home / Aanbod / Thuisbevalling
Tijdens de bevalling

Thuisbevalling

Is het jouw wens om in een vertrouwde omgeving te bevallen, omdat je daar het beste kunnen ontspannen? In dat geval is een thuisbevalling een goed idee.

Hoe verloopt een thuisbevalling?

Als je kiest voor een thuisbevalling, vinden we het erg belangrijk dat we je ook tijdens je zwangerschap van nabij opvolgen. Zo kunnen we elkaar leren kennen en kan je aangeven wat je belangrijk vindt. 

Tijdens de zwangerschap komen we zeker ook eens bij je thuis langs. Zo kunnen we nagaan of je huis aangepast is, hoe we best tot bij jou geraken en wat de afstand tot het ziekenhuis is. 

Tijdens de arbeid blijft de begeleidende vroedvrouw steeds bij jou en als de geboorte in aantocht is, komt een 2e vroedvrouw en/of huisarts Dr. Jan om de bevalling te begeleiden. 

Woon je buiten onze werkregio en heb je een externe vroedvrouw die jou opvolgt, dan kan er een samenwerking zijn tijdens de arbeid en thuisbevalling. Dit kan zeker besproken worden tijdens een consult. 

Na de geboorte komt de vroedvrouw die de arbeid heeft begeleid, de eerste vijf dagen dagelijks bij je langs. Nadien gebeuren alle huisbezoeken in overleg en kan zij langskomen zolang dit nodig is. 

Soms gebeurt er iets onvoorzien en daar zijn we alert voor. Indien nodig wordt de beslissing genomen om naar het ziekenhuis naar keuze, te vertrekken. De begeleiding door de vroedvrouw van Aesem wordt dan ook verdergezet.

Wat moet ik allemaal voorzien?

Tijdens een raadpleging overlopen we uitgebreid de materiaallijst voor een thuisbevalling. Zo kan je mooi op tijd de nodige voorbereidingen treffen.

Wanneer kan je thuisbevallen?

Vanaf 37 weken zwangerschap kan je thuisbevallen. Daarbij aansluitend zijn er nog een aantal voorwaarden om thuis te kunnen bevallen en deze overlopen we graag tijdens een prenatale raadpleging.